Willem Declercq: aanwinst voor de jachthaven Linkeroever
Dat heb je met scouts. De nieuwe jachthavenmeester Willem Declercq (22jr) gebruikt het begrip ‘verantwoordelijkheid’ heel geregeld. Hij is dan ook door en door zeescout, zeiler, watermens. Willem weet van aanpakken en heeft een geïnteresseerde, gezonde, frisse kijk op het leven in en rond de jachthaven Linkeroever. Bij uitbreiding op het hele yachtingleven, zelfs.
Kennismaking met een nieuw gezicht.
Jachthavenwerk in de vingers krijgen
Willem Declercq verdeelt zijn ambities als schaakstukken. Eerst staat het evenaren van Maarten Torremans, de havenmeester van Jachthaven Antwerpen Linkeroever, op zijn programma. Hij loopt mee dienst, laat de sluisdeuren draaien en verdeelt bezoekersligplaatsen.
Maar nu ligt de nadruk op het zorgzaam behandelen van de boten die uit het water gaan en een winterplek op de wal krijgen.
Daarnaast gaat er veel tijd naar materiaalonderhoud. Veel van de jachthaveninfrastructuur is toe aan een grondige make over. Maar er is een lange termijnplan en Willem is zich ervan bewust dat hij dat mee zal realiseren, stap voor stap. Dat is een onderdeel van die verantwoordelijkheid. Want hij is er zich goed van bewust dat jachten geen speelgoed zijn, dat eigenaren hun doorgaans waardevolle bezit buitengewoon koesteren en dat dat dus de juiste behandeling vraagt.
Hij vindt dat essentieel om de klanten, de ligplaatshouders en de passanten tevreden te stellen en te houden. Dat heeft ook al nieuwe ligplaatshouders aangetrokken. Het begint simpelweg bij bereikbaar zijn.
Opgegroeid op het water
Willem zeilt van jongs af aan en ging naar het voorbeeld van zijn vader zestien jaar geleden bij de Zeescouts. De Zeescouts Aan de Schelde (ZAS) zijn meer dan alleen maar buren, vindt hij. Ze delen vele kwaliteiten die je ook in de pleziervaart tegenkomt.
Met de Contessa 32 van de familie, de kleinste boot in de vloot, namen ze vier jaar geleden de start in die stormachtige Rolex Fastnetrace. Na enkele tegenslagen op de Ierse zee besloot de bemanning om zich terug te trekken uit de race. Ze draaiden terug richting de zuidkust van Engeland.
Aan zeebenen geen gebrek. Willem weet ondertussen heel goed hoe een zeilboot gebouwd is en hoe die werkt. Hij weet dus hoe hij er mee moet omgaan.
Ook met motorboten, overigens, want hij vaart geregeld met de ‘Bou’ die in de jachthaven ligt, de ‘launch’ die de Zeescoutsgieken begeleidt of sleept op de Schelde en tot diep in de Scheldedelta.
Instroom
Meer dan zeven jaar gaf Willem ook les bij de VVW-zeilschool aan het Galgenweel. Toen nog onder Wim Heyndrickx die ook de Finn klasse een enorme boost heeft gegeven en de deuren heeft geopend naar wedstrijden en vooral training voor Optimist en Europe. Dat liet een grote indruk na waar Willem voor de toekomst inspiratie uit wil putten.
Maar voor het zover is wachten er nog andere belangrijke stappen. Bij zijn studies voor leraar ontdekte Willem dat didactische eigenschappen van de lesgever even belangrijk zijn als de cursus die wordt gegeven. Studeren voor leraar, leiding bij de zeescouts, zeilles geven… het wordt dus tijd om een nieuwe balans te vinden, vindt hij, met zijn werk in de jachthaven en de vele uitdagingen die hij in de Antwerpse watersportwereld ziet.
Verjonging
Voor Philippe Saen, manager van de Jachthavens Antwerpen, is Declercq een belangrijke aanwinst voor de Jachthavenploeg. Die verantwoordelijkheid is natuurlijk een enorm troef, vindt Saen. Bovendien is de verjonging verfrissend en scheppen de veelzijdige connecties van Willem nieuwe perspectieven in samenwerkingsverbanden op Linkeroever.
Tekst & foto’s PDJ